Onze Koffie

Koffie Koffiebranderij WilmotteGenieten van een heerlijke cappuccino in het warme interieur van een koffiebar. Of toch liever een gezellig fris lenteterrasje vergezeld van een heerlijke espresso.  Hoe je ook geniet van onze heerlijke koffie, er gaat heel wat werk vooraf aan jouw koffiemoment. Hieronder een overzicht van alle processen die leiden tot de unieke smaak van onze koffieblends.

Aankoop Ruwe Koffie

Aankoop Koffiebonen Koffiebranderij Wilmotte

Ons proces  begint bij het aankopen van de ongebrande koffiebonen.  Bij het maken van de selectie koffiebonen om te verwerken in onze blend testen we op regelmatige basis de kwaliteit van alle verschillende soorten.  Zo zijn we zeker dat we consistentie in de smaak van onze koffie kunnen garanderen.

Blending

Blending Koffiebonen Koffiebranderij WilmotteBij het maken van onze blend houden we in de eerste plaats rekening met de hardheid van de koffiebonen. Deze hardheid is onder meer het gevolg van het hoogteniveau waar de koffiebonen worden gekweekt. Bij het maken van onze koffieblends wordt de mengeling eerst samengesteld en vervolgens geroosterd om zo een mooie samenvloeiing te krijgen van alle aroma's. Omdat alle koffiebonen samen geroosterd worden moeten we dus nagaan dat de hardheid van alle koffiebonen dezelfde is.

Roosteren

Roosteren Koffiebonen Koffiebranderij WilmotteBij het roosteren van koffiebonen vinden tal van chemische processen plaats. Een van de belangrijkste is de ontwikkeling van de verschillende zuren in de koffieboon.  Teveel van deze zuren door een te licht roosterprofiel zorgen soms voor een azijnachtige, samentrekkende en uiterst scherpe smaak zonder body en aroma's. Een te hard roosterprofiel zorgt op zijn beurt voor een te groot verlies van deze zuren en een verlies van de intrinsieke smaken van de koffieboon. De kunst bestaat er dus in om een mooi evenwichtig roosterprofiel te zoeken dat een optimale balans nastreeft voor een bepaalde specifieke blend.

Roosterprofiel Koffiebranderij WilmotteBij het roosteren moet er ook rekening gehouden worden met een aantal ratio's waarbij een van de voornaamste de verhouding is tussen het eerste kraakmoment van de koffie en de totale roostertijd. Ligt deze verhouding te hoog dan ligt de temperatuur in de laatste fase van het roosterproces te hoog waardoor de binnenkant van de koffieboon te weinig kans krijgt om te ontwikkelen. Ligt deze ratio te laag, dan wordt er waarschijnlijk te lang geroosterd. Ook hier streven we de ultieme balans na tussen voldoende aciditeit vergezeld van aangename aroma's, goede body en een goede ontwikkeling van de suikers.

Onze Blends

Het resultaat van al deze stappen komt samen in onze 3 blends, elk met hun eigen unieke smaak- en roosterprofiel

 

Blue Arabica: Onze original blend. Een perfecte balans tussen aciditeit, body en zoete afdronk. Perfect voor alle zetmethodes. Kenmerkende toetsen: melkchocolade, hazelnoot, cacao

 

 

 

Blend Nr. 017: Het resultaat van de zoektocht naar
harmonie tussen een intens karakter met fluweelzacht mondgevoel. Kenmerkende toetsen: Rode vruchten, Kaneel, lichte zeste van sinaasappel

Blend Nr. 47: Voor de echte fijnproevers. Deze blend
kenmerkt zich vooral door zijn complex maar eerlijk karakter. Kenmerkende toetsen: Geroosterde Pecannoten, Zwarte Bessen, Ananas

Bel ons vandaag op 0477603099 of stuur een e-mail naar info@koffieswilmotte.be

loader